Rolgordijnen

De voordelen van verduisterende gordijnen

In het buitenland staan we bekend als een volkje dat niet veel gebruik maakt van de gordijnen. Vaak kijkt men verbaasd in de steden waar de gordijnen ook in de avond niet gesloten zijn. De realiteit is echter dat we vrijwel allemaal gordijnen hebben en die ook met regelmaat gebruiken.

Gordijnen zijn een belangrijk onderdeel van onze inrichting en bepalen ook vaak de sfeer. Daarnaast hebben ze natuurlijk ook een duidelijk praktisch nut en dat geldt met name voor verduisterende gordijnen. Deze worden in vrijwel alle kamers met ruiten gebruikt in de woning, maar ook in kantoren en andere bedrijfsruimten. Dit type raamdecoratie vergt doorgaans een behoorlijke investering en dat is mede de reden dat het verstandig is om voorafgaand een goede afweging te maken. De voordelen van verduisterende gordijnen staan hieronder voor je op een rijtje.

1. Bescherming tegen de zon

Als het hartje zomer is, kunnen verduisterende gordijnen aan de zonkant een kamer koel houden. Dat is uiteraard prettig in een woning, maar ook in kantoren en bedrijfsruimtes kan je hiermee het gebruik van airconditioning beperken of zelfs voorkomen. Daarbij heb je sowieso bescherming nodig tegen het felle zonlicht. Gordijnen vormen op die manier een goed alternatief voor alternatieven van verkoeling.

2. Isoleer en bespaar energie

Waar verduisterende gordijnen in de zomer voor koelte zorgen, hebben ze in de winter een isolerende werking. Zelfs als je beschikt over een nauwkeurig geïsoleerde woning met dubbel glas, is deze plek over het algemeen ook de boosdoener als het gaat om onnodig warmteverlies. Gordijnen zorgen er in dat geval voor dat de warmte binnenshuis beter wordt behouden. En inderdaad, dat draagt vervolgens ook weer positief bij aan de maandelijkse energiekosten.

3. Optimaliseer je nachtrust

Er zijn veel mensen die gewoon niet goed kunnen slapen als de slaapkamer niet donker genoeg is. Misschien hoor jij daar ook bij of geldt het voor eventuele huisgenoten. Het is bijzonder onplezierig om pas te kunnen slapen als het ├ęcht donker is en weer meteen wakker te worden bij het opgaan van de zon. Verduisterende gordijnen kunnen voor een optimale nachtrust zorgen en dat is iets om eens goed over na te denken.

4. Vaak brandwerend

Het gros van de verduisterende gordijnen heeft een brandwerende eigenschap. Als dit voor jou in de woning of op het bedrijf belangrijk is, check dit dan voor aankoop. Het is duidelijk dat je zowel thuis als op het werk veel aandacht dient te besteden aan brandveiligheid. Ook je raamdecoratie kan hierin een steentje bijdragen.

5. Hoge kwaliteit

Een rolgordijn is vaak niet genoeg. Verduisterende gordijnen moeten in staat zijn het licht te blokkeren. Om die reden zijn ze gemaakt van stof van een hoge kwaliteit. Dit soort gordijnen gaat dan in het algemeen erg lang mee en de levensduur is langer vergeleken met lichtdoorlatende gordijnen.

6. Elegant

Door de zware kwaliteit stof waar verduisterende gordijnen van zijn gemaakt, vallen ze erg elegant. De keuze in stoffen, kleuren en patronen is natuurlijk breed en het zal dan ook niet moeilijk zijn om iets te vinden dat helemaal aansluit op jouw inrichting of persoonlijke interieurstijl. Van industrieel tot romantisch en van modern tot klassiek: voor iedereen is wat wils. Wanneer kies jij voor een update van je raamdecoratie?

(4)