Rolgordijnen

Welk rolgordijn heb ik nodig?

Vrijwel elk huis in Nederlands heeft wel ergens een rolgordijn. Dat komt omdat rolgordijnen veel praktische voordelen bieden. Je kunt ze gebruiken voor privacy, verduistering, zonwering en voldoende daglicht in huis. We zien ze veel in combinatie met gordijnen. Daarmee breng je veel extra warmte en sfeer in de ruimte. Tegelijkertijd profiteer je dan ook van de voordelen van rolgordijnen. Er is een enorm aanbod aan verschillende soorten rolgordijnen. We zetten ze even overzichtelijk voor je op een rij. Zo kun je snel en eenvoudig de juiste keuze maken.

Standaard rolgordijn

We beginnen even bij het begin met het traditionele rolgordijn. Leuk om te weten is dat je deze in vrijwel elke RAL kleur kunt kopen. Zo kun je een perfecte match maken met je muren. Of je kunt ze afstemmen op een tint in je gordijnen en zo een fraai geheel maken. Een andere grote trend is om ton-sur-ton combinaties te maken. Zo kun je bijvoorbeeld elke muur in een lichtere of donkere variant van dezelfde kleur schilderen. Dit doe je vervolgens ook met je rolgordijnen. Zo ontstaat een mooi, levendig en uniek geheel.

Rolgordijnen voor een dakraam

Er bestaan ook speciale rolgordijnen voor kiep- en tuimelramen op zolder. Deze bevestig je met een rails op het kozijn van het raam. Wanneer je het raam opent, zit dit gordijn dus vast aan het raam en beweegt mee met het raam. Er bestaan lichtdoorlatende en zonverduisterende rolgordijnen en ze zorgen voor extra isolatie.

Duo rolgordijnen

Een zeer grote trend op dit moment zijn de duo rolgordijnen. Deze lijken op gewone rolgordijnen, maar hebben een dubbele laag stof. Ze bestaan uit horizontale banen waarbij één baan transparant is en de andere niet. Wanneer je het rolgordijn omhoog doet, dan trek je de banen met stof langs elkaar heen. Het grote voordeel van de duo rolgordijnen is dat ze ideaal zijn als zonwering en voor privacy. Het huis wordt daarmee niet donker zoals met gordijnen of zonnescherm, maar blijft lekker licht. Dat komt doordat er voldoende daglicht via de transparante banen naar binnen stroomt.

Verduisterende rolgordijnen

Wil je een ruimte graag lekker donker maken, zodat je goed lang doorslaapt? Kies dan voor speciale verduisterende rolgordijnen. Deze hebben een speciale aluminium laag aan de buitenzijde. Zo wordt het in de ruimte helemaal donker. Kies je daarbij ook nog voor gordijnen op-de-dag, oftewel op het kozijn, dan is er ook geen spleet met licht aan de zijkant.

Plissé en vouwgordijnen

Oké, dit zijn geen echte rolgordijnen, want je rolt ze niet op maar je vouwt ze op. De look is echter wel vergelijkbaar. Plissé gordijnen hebben net als plissé rokken veel vouwen. Daarmee ontstaat een unieke look. Ze zijn perfect voor privacy en lichtinval en je kunt ze ook in je badkamer plaatsen. Vouwgordijnen zijn van stof gemaakt en je trekt ze van van beneden naar boven op. Ze passen goed in een landelijk interieur en stralen warmte uit. Door de vouwtechniek en het materiaal hebben ze een totaal andere uitstraling dan rolgordijnen.

(21)