Koffietafel

Zelf een koffietafel maken

In de winkel zie je vaak prachtige koffietafels voor flinke prijzen, maar een koffietafel hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Een koffietafel is één van de leukste en makkelijkste meubels om zelf te maken. Steek je handen dus uit de mouwen en ga aan de slag.

 

Je kunt het beste beginnen met het maken van een tekening. Die kan zo moeilijk en makkelijk zijn als je zelf wilt. Zorg er in elk geval wel voor dat je weet wat de afmetingen van je koffietafel gaan worden. Op die manier sta je straks niet opeens met een koffietafel die helemaal niet in je woonkamer past.

Wat heb je nodig?

  • Hout voor de bovenkant van je koffietafel
  • Minimaal vier latjes om de planken van je boventafel mee te bevestigen (let op, deze zul je ook kunnen zien, dus kies mooie latjes uit)
  • Schuurpapier
  • Zaagmachine of handzaag
  • Boormachine
  • Schroeven

Kies je materialen

Ga je voor steigerhout, eikenhout of toch een ander soort hout? Bekijk verschillende soorten hout en kijk wat je mooi vindt, maar ook wat bij je huiskamer en het doel van de tafel past. Zo zijn niet alle soorten hout bijvoorbeeld geschikt voor buiten, als je je koffietafel bijvoorbeeld voor bij je tuinset maakt.

Zagen en schuren

Als je je materiaal hebt gekozen begin je eerst met het op maat zagen daarvan. Doe dit nauwkeurig en zorg ervoor dat al je planken even lang zijn. Het zal er slordig uitzien als je tafel straks geen gelijke planken heeft.

 

Na het zagen kun je de planken gaan schuren. Afhankelijk van het hout en door het zagen kunnen er namelijk splinters ontstaan en je wilt natuurlijk niet de hele tijd splinters in je handen hebben als je bezig bent met je tafel. Ga er daarom even flink met een schuurpapiertje overheen (bijvoorbeeld met korrel 80).

Monteer de planken aan elkaar

Leg de planken voor je bovenblad recht naast elkaar, met de mooie kant naar onderen, dat wordt de bovenkant van je koffietafel. Bevestig de latjes aan de zijkanten van de planken, deze zorgen ervoor dat je koffietafel op zijn plek blijft. Bevestig ze als een klein vierkant of rechthoek, zodat ze als een soort randje onder de tafel uitsteken. 

Tafel afwerken

Je kunt het hout van je tafel natuurlijk verder onbewerkt laten, maar je kunt je tafel ook een extra beschermlaagje geven. Dit kan gemakkelijk met een lak of olie. Het hangt ook van het soort hout af dat je gebruikt en hoe goed je de tafel wilt beschermen. welke soort lak of olie je dan precies kiest, kun je dus het beste even in je lokale bouwmarkt vragen.

Extra functioneel

Wil je je koffietafel extra praktisch maken? Bevestig er dan geen poten, maar wieltjes onder. De parketwielen van WielenOutlet zijn perfect voor koffietafels in je huiskamer. Op die manier kun je je koffietafel makkelijk uit de weg rollen als je de plek ergens anders voor nodig hebt en komen er geen krassen op je vloer!

(2)