Wat voor soort lampen heb je?

Er zijn tegenwoordig veel soorten lampen op de markt. Elke lamp heeft hun eigen voor en/of nadelen? Elke lamp heeft tegenwoordig ook een energielabel waardoor je makkelijk kan zien hoe zuinig de lampen zijn. Prijs zegt vaak niet veel omdat sommige veel langer mee gaan en minder energiekosten met zich mee brengt. Wij zetten alle meest voorkomende lampen op een rijtje.

Gloeilamp
Groeilamp is het meest gebruikte lampen die huishouders om hun huis te voorzien van licht. Door middel van elektriciteit die het wolfraam (i.e. een zeer harde metaal) verwarmt ontstaat er licht. Er zijn veel keuzes in de uitvoering: Heldere, halfmatte, matte en gekleurde. Voordeel van deze lampen zijn dat ze erg goedkoop zijn. Alleen ze verspillen wel veel stroom en zijn daarom niet goed voor het milieu. Slechts 10% van de elektriciteit zetten ze om in licht de overige 90% gaat verloren in de vorm van warmte. Levensduur van een gloeilamp is vrij beperkt vaak gaan ze maar een jaar mee of 1000 uur.

Halogeenlampen
Een halogeenlamp geeft twee keer zoveel licht als een gloeilamp en verbruik daarmee ook tot 30 procent minder energie. Een halogeenlamp maakt gebruik van het gas in de lamp. Dat gas verhindert dat wolfraamdeeltjes neerslaan op de binnenkant van de lamp. De nieuwste modellen geeft nog meer licht dankzij een speciale coating voor infrarode warmtestraling. Nadeel van een halogeenlamp is dat ze prijziger zijn dan Gloeilampen.

TL-Lampen
TL-Lampen geeft licht door elektrische ontlading. Een Fluorescerende poeder zet de onzichtbare, ultraviolette straling om in een zichtbaar licht. TL-lampen zijn heel wat zuiniger dan gloeilampen en hebben een lange levensduur. TL-lampen hebben een felle, koele industrieel licht. Je ziet ze niet vaak terug in woonkamers of slaapkamers. Ze worden voornamelijk voor winkels en kantoorpanden gebruikt. De nieuwste modellen hebben nu ook een wat warmere lichtkleur waardoor het fijner is om in huis te gebruiken. Er bestaan zelfs TL-lampen met een dim mogelijkheid.

Spaarlampen
De naam zegt het eigenlijk zelf al. Dit zijn energie zuinige lampen ze verbruiken soms wel 5x zo weinig als de normale gloeilampen. Deze lampen zijn voornamelijk handig voor plaatsten waar het licht een lange tijd aanstaan denk hierbij aan: de woonkamer, de eetkamer en de keuken. De spaarlamp is een stuk duurder als een gloeilamp maar daar tegen gaan ze wel 10 keer langer mee.

LED verlichting
De zijn relatief nieuw voor binnenhuisverlichting. Ze worden nu voornamelijk gebruik bij verkeers- en stoplichten. Ze hebben voornamelijk kleur opties. Het verbruik van LED verlichting ligt heel erg laag. LED lampen komen steeds meer voor in woningen.

(71)