Boxspring

Wat is een bed?

Bedden bestaan er in verschillende soorten en maten. Welke goed is voor de ene persoon kan voor een ander juist niet werken. Vaak worden bedden van hout gemaakt maar ook ijzer, aluminium en andere materialen worden tegenwoordig steeds meer gebruikt. Met een bed kun je een bepaald statement maken wanneer je kiest voor een bepaalde constructie, uiterlijk of materiaal. Maar een bed is vooral van essentieel belang voor een goede nachtrust.

Soorten en maten

Voor welke bed je kiest hangt ten eerste af of je er alleen of met een partner in wilt slapen. Wanneer je er alleen in wilt slapen kun je kiezen uit een eenpersoonsbed maar ook een twijfelaar kan een goede keus zijn, als je de maten van een eenpersoonsbed niet breed genoeg vindt. Deze lopen namelijk normaal gesproken tussen de 70 à 90 centimeter breedte. Een twijfelaar heeft vaak een breedte van 120 centimeter. Deze zit dus tussen een eenpersoonsbed en een tweepersoonsbed in. De lengte is vaak standaard 200 centimeter.
Gebruik je het bed voor twee personen dan zijn er verschillende maten beschikbaar. De meest voorkomende breedtes zijn: 140, 160, 180 en 200 centimeter. Vanaf 200 centimeter breedte worden deze bedden ook wel lits-jumeaux genoemd.

De verschillende onderdelen

Een volledig bed bestaat uit verschillende onderdelen. Naast het ledikant, dat van hout of van een ander materiaal gemaakt is, hebben de meeste bedden ook een bedbodem. Vaak is dit een houten lattenbodem, maar het kan ook een stalen raam of plaat zijn. Dit zorgt ervoor dat het matras op het bed kan blijven liggen. Matrassen heb je ook in verschillende soorten. De meeste zijn gevuld met schuim of veren of een combinatie hiervan. Naast deze onderdelen kan beddengoed niet ontbreken bij de aankleding van een bed. Dit beddengoed bestaat minstens uit een kussen en een deken. Een kussen zorgt voor ondersteuning van het hoofd en de deken beschermt tegen kou en andere invloeden.

De boxspring

Naast gangbare bedden zijn boxsprings erg in opkomst. De functie is dezelfde alleen ziet een boxspring er iets anders uit en bestaat deze uit andere onderdelen. De boxspring bestaat namelijk uit een bak met veren waarop een matras is vastgezet. Deze vormen over het algemeen een geheel en kunnen niet zomaar uit elkaar gehaald worden. Boven de matras wordt vaak een dunnere matras gelegd voor nog extra comfort. Het beddengoed is vaak hetzelfde als wat je voor een gewoon bed zou gebruiken.

(68)