Urnen ontworpen door kunstenaars

Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken, het overlijden van een dierbare, partner of bekende. Soms zien we het aankomen, bijvoorbeeld als diegene al heel lang ziek is en het steeds slechter gaat. In andere gevallen kan de dood uit het niets verschijnen, bijvoorbeeld door een noodlottig ongeval of een hartstilstand. In beide gevallen is er sprake van verdriet en rouw om het verlies van de desbetreffende persoon. Na de dood moet er een keuze worden gemaakt tussen begraven of cremeren. Als er gekozen wordt voor een crematie kan de as van de overleden persoon na zijn of haar dood bewaard worden in een urn naar keuze.

Glazen urnen voor volwassenen

Zo zijn er veel verschillende soorten urnen voor volwassen te verkrijgen, ook urnen van glas. Er zijn zelfs glazen urnen verkrijgbaar ontworpen door kunstenaars voor diegenen die echt een mooie urn willen hebben om de as van hun overleden dierbare in te bewaren. Op internet zijn er diverse sites waar dergelijke urnen worden aangeboden en waar online de collectie te bekijken is. Maar wij raden aan om de urn van uw keuze eerst in het echt te bekijken en dan pas te kopen. In het echt komt de urn toch anders over dan van een plaatje op internet.

Kinderurnen

Her verliezen van een kind is uiteraard een van de meest afschuwelijke gebeurtenissen die een mens kan overkomen, het verlies kan werkelijk ondraaglijk zijn. Toch zal het kind begraven of gecremeerd moeten worden. In het geval van crematie zijn er speciale kinderurnen te verkrijgen waar de as van hem of haar in kan worden bewaard. Veel mensen hechten daar erg veel waarde aan en gelukkig is er tegenwoordige ook een ruime keuze aan kinderurnen.

Urn voor dieren

Steeds meer mensen laten hun geliefde huisdier zoals bijvoorbeeld een hond of een kat cremeren als het dier is overleden. Voor veel mensen is het verliezen van een hond of kat vergelijkbaar met het verliezen van een kind. Jarenlang heeft de eigenaar lief en leed gedeeld met hun huisdier en het overlijden komt dan hard aan. Tegenwoordig zijn er dierencrematoria waar je je overleden huisdier kunt laten cremeren en waardig afscheid van het dier kunt nemen.
Na de crematie van een dier wordt de as bewaard in een tijdelijke urn, maar je kunt er ook voor kiezen om de as van bijvoorbeeld de overleden hond of kat in een speciale urn te bewaren. Het is mogelijk om daarvoor speciale dierenurnen te bestellen, in de vorm van het overleden huisdier, in verschillende kleuren en met verschillende opschriften.

(49)