Verlichting voorkomt inbraak.

Regelmatig verschijnen er nieuwsberichten over inbraken. Tijdens de winterperiode is het aantal inbraken vele malen hoger. Het hoeft geen choquerende zaak te zijn, ook steeds meer ‘standaard’ inbraken komen in het nieuws. Programma’s als ‘Opsporing verzocht’ besteden aandacht aan het vinden van de daders. De verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen ter voorkoming van inbraak liggen echter nog ook bij de bewoners. Sommige woningen zijn te makkelijk om in te breken

Wat doet men om inbrekers buiten de deur te houden

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzoek gedaan wat mensen zoal doen om inbrekers buiten de deur te houden. De resultaten hebben betrekking over 2016. Om inbraken tegen te gaan laat bijna de helft van de Nederlanders het verlichting aan als zij van huis gaan. Ook heeft meer dan twee derde een tweede slot op de deur. Vaak vergeet men nog alle ramen goed af te sluiten. Op veel ramen hebben mensen niet eens een goede slot zitten.

Alarm systeem

Uit onderzoek blijkt dat slechts een op de negen Nederlanders een alarmsysteem in huis gebruikt. Vier op de vijf respondenten heeft buitenverlichting op zijn woning. Niet iedereen doet dit licht ook daadwerkelijk aan. Hierdoor neemt de kans op inbraak toe, omdat het licht de criminelen niet langer kan afschrikken.

Aantal slachtoffers

Het CBS verklaart dat in 2018 ongeveer 3,1 procent van de mensen te maken kreeg met een inbraak. In 2008 was dit cijfer nog maar 2,5%, wat een stijging van maar liefst 100.000 slachtoffers betekent. Hiertoe behoren ook de diefstallen uit voertuigen. Gelukkig haalt meer dan 75 procent van de Nederlanders waardevolle spullen uit de auto.

Inbraakbeveiliging aan woning

Om de kans op inbraken te verkleinen is het belangrijk dat deuren en ramen goed beveiligd zijn. Daarom is het aan te raden dat een woning over goed hang en sluitwerk beschikt. Deuren moeten beveiligd zijn met een slot in combinatie met een veiligheidscilinder- en beslag. Er mogen geen schroeven aan de buitenkant zitten.
Anders loop je het risico dat een inbreker het veiligheidsbeslag los draait en bij de cilinder kan komen. De kans op een inbraak wordt daarmee vele malen groter. Ook moet je erop toezien dat het cilinderslot niet uitsteekt. Anders wordt het te makkelijk om deze af te breken en het slot om zeep te helpen.

(27)