Zoveel kost het aanleggen van kunstgras

Heb jij al jarenlang een gazon dat er maar niet mooi uit komt te zien, ongeacht de hoeveelheid moeite die je erin steekt? En ben je het ook zat om regelmatig te moeten grasmaaien? Of zou je graag gewoon een onderhoudsarme tuin willen hebben? Dan is een kunstgras gazon een slimme optie! Kunstgras lijkt tegenwoordig heel erg op natuurlijk gras, maar biedt een hoop extra voordelen. Kunstgras hoef je namelijk niet te maaien en het is (bijna) onderhoudsvrij, om maar niet te beginnen over het feit dat kunstgras er het gehele jaar door goed uit blijft zien. Ook hoef je bij het aanleggen van kunstgras geen rekening te houden met de seizoenen. Ben je nu ook nieuwsgierig geworden en vraag je je af hoeveel kunstgras nu eigenlijk kost? In dit artikel laten we je het weten!

Zelf aanleggen van kunstgras

Kunstgras kun je natuurlijk lekker zelf aanleggen in de tuin. Houd er dan wel rekening mee dat fouten moeilijk rechtgezet kunnen worden als je ze eenmaal gemaakt hebt. Let goed op de volgende zaken:

  • Zorg voor een goede ondergrond. Onder een goede ondergrond verstaan we een ondergrond waar (regen)water door kan wegzakken, zoals een stevige laag zand.
  • Een goede toplaag is ook belangrijk. Kies menggranulaat van minstens 5 cm dik en zorg dat deze laag stevig getrild en goed tegen eikaar aan gedrukt wordt.
  • Leg bovenop het menggranulaat een drukverdelende doek van goede kwaliteit. Deze doek zorgt ervoor dat de druk goed wordt verdeeld als je bijvoorbeeld over het kunstgras loopt. Verder werkt zo’n doek ook tegen onkruid en mieren.
  • Zorg dat de randjes netjes zijn afgewerkt met een afsluitband: deze band houdt het kunstgras tevens netjes op zijn plek.
  • Let er ook op dat het kunstgras zelf ook van hoge kwaliteit is en dat je de banen goed aan elkaar verlijmt, zodat je achteraf geen zichtbare naden zult zien.

Het zelf aanleggen van kunstgras zal je alsnog een lieve duit kosten, vooral als je goede kwaliteit in huis wil halen. Verder ben je er ook veel tijd aan kwijt en kun je in de problemen komen als je fouten maakt. Dit zijn allemaal redenen waarom de meeste mensen het aanleggen van kunstgras toch liever overlaten aan een professional.

Kunstgras aanleggen overlaten aan professional

Het leggen van kunstgras is dus nogal een flinke klus en vraagt veel tijd. Veel bedrijven maken onderscheid in de verschillende aspecten van deze klus. Hieronder kun je lezen wat de kosten ongeveer zullen zijn als je je gazon wil laten aanleggen door een professional:

  • Het verwijderen en afvoeren van het oude gras (toplaag van de grond inbegrepen): €6 – €10 per vierkante meter. Dit verwijderen en afvoeren kun je ook zelf doen. Het is relatief makkelijk, maar wel zwaar werk.
  • Menggranulaat leveren en aanleggen: €6 – €9 per vierkante meter. Het granulaat moet worden aangeleverd, gestort en goed tegen elkaar worden geharkt. Dit zou je ook eventueel zelf kunnen doen.
  • Het aan laten leggen van kunstgras kost rond de €9 tot €11 per vierkante meter. Dit is inclusief aantrillen en egaliseren van de ondergrond, het neerleggen van de drukverdelende doek en uiteraard het aanleggen, snijden en verlijmen van de kunstgrasmatten. Verder wordt ook een speciaal soort zand over het gras heen gestrooid, waardoor de boel er netjes afgewerkt uit komt te zien. Het is slim om dit gedeelte van de klus uit te laten besteden, want het is een secuur werkje dat veel ervaring vereist om het netjes te kunnen doen.

Let erop dat alleen het aanleggen van het kunstgras is inbegrepen in de bovengenoemde prijzen en dat je de aanschafprijs van het kunstgras zelf er ook nog bij moet rekenen om een beter beeld te krijgen van de totale kosten. De prijs van kunstgras kan nogal uiteenlopen en hangt onder andere af van de kwaliteit en het type kunstgras. Een gemiddelde prijs is daarom moeilijk te geven. Besef je alleen wel dat de allergoedkoopste soorten kunstgras er in het algemeen nogal nep uitzien en niet lang mee zullen gaan. Bij kunstgras geldt vaak: goedkoop is duurkoop. Laat je dus goed informeren en ga voor een type kunstgras met een mooie, natuurlijke uitstraling en goede kwaliteit, zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten!(24)