Deurmat

Soorten matten voor in huis

Je huis decoreren kan natuurlijk met een vaas, wat leuke plantjes of met je meubels. Maar heb je er ook wel eens aan gedacht dat matten ook een onderdeel zijn van je decoratie?

Verwelkom je gasten met een deurmat

Het eerste dat je gasten die over de vloer komen zullen zien, is de deurmat. Deze mat leg je buiten voor je deur neer en is bedoeld om schoenen aan af te vegen, zodat er geen viezigheid het huis in komt. Het is belangrijk om er op te letten dat de mat ook echt geschikt is voor buiten, zodat ze niet gaan schimmelen of rotten na een tijdje. Eerst waren er alleen maar standaard bruinharige deurmatten, maar tegenwoordig heb je de leukste kleuren en teksten die op een deurmat kunnen staan. Op die manier krijgen je gasten gelijk een goede indruk van bij wie ze binnen komen.

Houd je huis schoon met een droogloopmat

Als je gasten dan eenmaal binnen zijn, is het mogelijk om een droogloopmat in huis te leggen. Gezien een deurmat ook buiten ligt en nat kan worden, zorgt een droogloopmat ervoor dat het laatste vocht wordt opgenomen en er geen natte voetstappen op je mooie vloer komen. Een droogloopmat kan het formaat van een deurmat hebben, maar voor grote huizen en bedrijven is het vaak een grotere en langere mat. In een bedrijf zullen mensen namelijk niet stilstaan om hun voeten nog een keer te vegen. Dus door de mat een paar stappen lang te maken, worden de voeten onder het lopen gedroogd.

Bescherm je trap met een trapmat

Vervolgens komen we uit bij de volgende soort mat, namelijk een voor op de trap. Trapmatten brengen vele voordelen met zich mee. Niet alleen kunnen ze de trap er een stukje leuker uit laten zien, maar ze zorgen er ook voor dat de trap minder snel slijt. Daarnaast kan een trap nogal glad zijn (helemaal als je er met sokken overheen gaat), maar met een trapmat zorg je voor een antislip ondergrond. Er is zelfs nog een voordeel. Trapmatten werken isolerend. Zowel voor de warmte, als voor geluid. Zo heb je er dus minder last van als er iemand de trap op komt stampen.

Voorkom uitglijden met een badmat

De laatste mat die we willen bespreken is de badmat. In een badkamer kan het behoorlijk glad zijn. Er wordt tenslotte met water gewerkt. Een badmat heeft aan de onderkant een antislip materiaal zitten, zodat deze netjes op zijn plek blijft liggen. De bovenkant heeft een warme stoffen materiaal, zodat het comfortabel is voor je voeten en water dat van je lichaam afkomt na het douchen kan opvangen. Zo blijft je vloer beter droog, zijn je voeten warmer en zal je ook niet uitglijden.

(42)