5 tips voor een duurzame inrichting

Een positieve trend die door steeds meer consumenten opgepakt wordt is de keuze voor duurzame producten. Duurzaamheid in voedsel, in de mode, maar steeds vaker ook duurzaamheid in het interieur. Wil jij je eigen woonkamer duurzaam inrichten? Lees dan onderstaande 5 tips en zet een eerste stap in de goede richting.

Ga efficiënt om met warmte

Denk je aan duurzaamheid dan is energieverbruik waarschijnlijk een van de eerste dingen waar je aan denkt. Kijken we naar het energieverbruik in een woning dan wordt het meeste energie verbruikt door de verwarming. Hier valt dan ook de meeste winst te behalen. In elke ruimte hangen dezelfde radiatoren terwijl we in iedere ruimte een andere temperatuur prefereren. Hierdoor stoken we dus harder dan nodig. Ga je op zoek naar een geschikte radiator, bereken dan eerst de oppervlakte dat verwarmd dient te worden. Op die manier schaf je het juiste formaat aan en stook je niet meer dan nodig.

Duurzame verlichting

Vervang alle verlichting in je huis door duurzame LED-verlichting. Hoewel deze verlichting een stuk duurder is dan een oude gloeilamp gaan de lampen wel een stuk langer mee. Je bespaart per jaar toch al gauw 5 euro per lamp en het is een stuk minder belastend voor het milieu. Voldoende redenen om op LED-verlichting over te stappen toch?

Houd de kou buiten met kunststof kozijnen

Heb je nog van die mooie oude houten kozijnen in het huis? Ongetwijfeld ziet het er geweldig uit, maar ze zijn helaas ontzettend slecht voor het milieu. Deze kozijnen laten door de kieren veel kou naar binnen waardoor je harder moet stoken om de ruimte op de gewenste temperatuur te krijgen. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Laat dan kunststof kozijnen plaatsen. Deze zorgen namelijk voor een betere isolatie van het huis. Bijkomend voordeel is dat kunststof kozijnen onderhoudsarm zijn. Hierdoor hoef je er jaren niet meer naar om te kijken.

Ga creatief om met accessoires

Accessoires worden gebruikt om het interieur compleet te maken. Door er een beetje slim en creatief mee om te gaan kun je er ook nog wat energie mee besparen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een vloerkleed, dekentjes en kussens en je hoeft niet zo hard te stoken om het warm te krijgen. Steek leuke lantaarns of kaarsen aan als sfeerverlichting zodat je in de avond geen lampen aan hoeft te zetten. En wil je graag een nieuwe inrichting? Koop dan niet gelijk iets nieuws, maar kijk eerst eens of je jouw huidige meubels kunt omtoveren tot je eigen unieke creatie.

Gezonde planten

Planten in je woning zorgen niet alleen voor extra sfeer, het is ook nog eens ontzettend gezond. Zo zijn er diverse soorten die de lucht kunnen zuiveren op een natuurlijke manier. Wat wil je nog meer? Wil je graag planten die luchtzuiverend werken? Kies dan bijvoorbeeld voor Aloë Vera, een Klimop en diverse soorten palmbomen.

Met deze tips creëer je niet alleen een ontzettend gezellige sfeer, maar ook een duurzaam en verantwoord interieur. Beter voor jou en voor het milieu.

(42)