visgraat

Parket of laminaat in huis?

De inrichting van een huis zegt veel over je persoonlijkheid. Denk hierbij aan kleurgebruik, de materiaalkeuze en de decoratie. Het inrichten van een huis is ook iets dat niet over één nacht ijs gaat. Het vergt veel tijd, voorbereiding en er moeten lastige keuzes worden gemaakt. Er zijn in Nederland ook veel specialisten die je kunnen helpen bij het maken van de keuzes voor je inrichting. Zij weten hoe het werkt en kunnen je bruikbare tips geven zodat je in een prachtig huis komt te wonen. Bij het inrichten van het huis denken mensen vooral aan meubels en wandbekleding, maar misschien wel het belangrijkste deel van het huis ligt onder hun voeten: de vloer. Er zijn veel verschillende soorten vloeren te verkrijgen. Wil je een vloer van steen, hout of geef je toch liever de voorkeur aan een zachte vloer als tapijt? Wij spraken met dovvloeren.nl over de mogelijkheden in houten vloeren. In dit artikel behandelen we de diverse mogelijkheden voor houten vloeren.

Parketvloer
De klassieker onder de houten vloeren is natuurlijk wel de massief eiken parketvloer. Deze vloer geeft je huis een geheel andere uitstraling. Hoeten vloeren hebben daarnaast als natuurlijke eigenschap dat ze gelijkmatig vocht absorberen en afgeven. Hierdoor werkt de vloer ook als regulator van de luchtvochtigheid in huis. Er zijn verschillende parketvloeren te krijgen. Zo kun je onderscheid maken tussen: tapis, visgraat, castle blocks, scheepsdek, bourgogne, massief, bamboe, lamellen en gelaagd. De favoriete vloer van onze Guus op de redactie is de visgraat.

Laminaat
De bekende tegenhanger van de parketvloer is het laminaat. Laminaat is in bijna alle gevallen goedkoper en ook makkelijker te leggen. Een laminaatvloer is ook onderhoudsvriendelijker omdat viezigheid op de oppervlakte blijft liggen en niet in het hout trekt. Een laminaatvloer heeft dan ook een iets minder warme uitstraling dan een parketvloer. Je kunt laminaat in meer kleuren en patronen krijgen dan een parketvloer.

Vloer leggen
Het leggen van een parketvloer is niet gemakkelijk. Wij raden het daarom ook ten strengste af om dit zelf te gaan toen als je hier geen ervaring mee hebt. Vaak kun je op de plek waar je je vloer koopt ook afspreken om de vloer door dat betreffende bedrijf te laten leggen. Let er hier wel op welke prijzen ze hanteren, hier zit onderling veel verschil in. Een laminaatvloer is wel gemakkelijker zelf te leggen als je een beetje handig ben. Er staan op internet ook veel tutorials hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Welke vloer heeft jouw voorkeur?

(68)