Niks te doen? Ga klussen!

Veel mensen zijn van nature niet zo goed in niks doen. We hebben de neiging om bezig te blijven, om steeds iets te doen, zelfs als dat niet per se hoeft. Het is dan ook niet voor niets dat doe het zelf winkels het juist in periodes waarin mensen veel thuis zijn, het drukker hebben dan ooit.

Niks doen is een gave

Er zijn maar weinig mensen die op hun vrije dagen helemaal niks doen. Soms is het niet uit vrije keus: er moeten nu eenmaal boodschappen gedaan worden en er moet bijvoorbeeld gestofzuigd of eens flink opgeruimd worden. Nou ja, het moet niet, maar soms is het gewoon echt nodig. Maar er zijn ook mensen die, zelfs als alle semi-verplichte klusjes er al lang en breed op zitten, maar slecht kunnen niks doen. 

Het is ook lastig: gaan zitten, en niks doen. Echt helemaal niks. Probeer het maar eens. De kans is groot dat je binnen een paar minuten uit gewoonte naar je telefoon grijpt, of opeens allerlei dringende zaken om je heen ziet die echt moeten gebeuren. Er slingeren nog spullen rond die opgeruimd moeten worden, er is nog geen avondeten voorbereid, de container moet nog aan de weg worden gezet en ach, ik moet echt mijn moeder weer eens bellen. Niks doen? Het lukt de meeste mensen helemaal niet.

Is dat erg? Over het algemeen niet. Niks doen is niet essentieel, ontspannen wel. Zorg er dus wel voor dat je regelmatig dingen doet waar je blij en ontspannen van wordt. Die je vooral doet omdat je ze leuk vindt. Dan is het helemaal niet erg om een groot deel van de tijd bezig te blijven.

Ontspannen klussen

Veel mensen en ja, vooral mannen, gaan op zo’n moment klussen. In en om de meeste huizen is altijd wel iets te doen dus hup, het accu gereedschap wordt er weer bijgehaald, en aan de slag.

Prima, als je klussen leuk vindt tenminste. Als je er alleen maar geïrriteerd van raakt, bijvoorbeeld omdat je niet zo handig bent, zal het wellicht niet zo ontspannen zijn. Wat je zoal kan doen, op het gebied van klussen? Maar net wat je wil of wat nodig is. Misschien moeten er hier en daar nog schilderijen opgehangen worden, of kom je op het idee om zelf een kast in elkaar te timmeren. Misschien kun je je huidige sloten vervangen door veiligheidssloten of misschien kan je eindelijk dat achterstallige schilderwerk eens aanpakken. Het leuke aan klussen is dat het voor veel mensen niet alleen ontspannend is, het levert ook nog eens mooie resultaten op waar je veel plezier van kunt hebben.

 

(4)