Je huis handiger inrichten

Heb je wel eens iemand horen klagen over te veel ruimte in zijn of haar huis? Waarschijnlijk niet. De meeste mensen zouden liever veel meer ruimte hebben. Gelukkig is het niet altijd nodig om op zoek te gaan naar een ander huis, als je het gevoel hebt dat je in huidige woning te weinig ruimte hebt.

Doe het verstandig

Een goede manier om wat ruimte over te houden in je huis, is door heel kritisch te kijken naar welke spullen je nu eigenlijk echt om je heen wilt hebben, en welke spullen er in de loop der jaren bij zijn gekomen, zonder dat ze eigenlijk een functie hebben.

Iedereen heeft wel van die dingen in huis staan. Een geinig stoeltje dat ooit in de woonkamer stond, daar overbodig werd en vervolgens naar de slaapkamer werd verhuisd. Daar staat het nu alweer twee jaar stof te vangen… Of een kastje, waar je ooit bepaalde spullen in bewaarde (in veel huishoudens zie je bijvoorbeeld nog meubels staan waar ooit een verzameling DVD’s in stond), maar waarvan je de inhoud hebt weggedaan of nooit meer gebruikt. Dat kastje staat er nu eigenlijk ook voor niets.

Kijk op deze manier eens kritisch naar de inrichting van je woning. Kijk eens naar wat er staat omdat het echt een duidelijke functie heeft, en naar de dingen die er in de loop der jaren een beetje doelloos naast zijn komen te staan. Door hier afscheid van te nemen, krijg je direct meer lucht en ruimte in je woning. Je kan ook nog een stapje verder gaan, en vervolgens ook nog eens kijken naar de spullen die overblijven. Is dat bijvoorbeeld een groot wandmeubel, kan je overwegen om deze te vervangen door een kleinere kast. En heb je een enorme bank, terwijl je eigenlijk maar 1 hoekje ervan gebruikt? Ook dan kun je natuurlijk een beetje ‘downsizen’.

Een hoop ruimte in je huis gaat op aan deuren. Je staat er misschien niet bij stil, maar rondom iedere deur heb je een hoop lege ruimte nodig om deze open en dicht te kunnen laten gaan. Dat is niet alleen zo met kamerdeuren, maar ook met kastdeuren. Wil je de vrije ruimte die je hebt liever zelf verdelen over je huis, en niet alleen rondom je deuren de ruimte hebben? Dan kun je overwegen om over te stappen op schuifdeuren. Met schuifdeuren op maat heeft een deur opeens geen draaicirkel meer, zodat jij meer ruimte krijgt om je woning in te richten zoals jij dat wilt. Ook kasten kun je op deze manier compacter in gebruik maken. Je kunt kiezen uit allerlei stijlen, van een landelijke schuifdeurkast tot een industriële. Zo is er altijd wel een schuifdeur die je niet alleen meer ruimte geeft, maar ook nog eens je interieur van een extra mooi accent voorziet.

(5)