Rolgordijnen

Klustips: in 7 stappen zelf mooi en egaal schilderen

Als je even niets te doen hebt, breekt het perfecte moment voor klusjes aan. Schilderen is een vaardigheid die ervaring vereist voor een professioneel resultaat. Als klusser kan jij ook een mooi en egaal schilderen als je de onderstaande tips toepast.

1. Voorbereiding

Als de beslissing eenmaal is genomen om te gaan schilderen, vergeten klussers nog wel eens hoe belangrijk dat voorwerk is. Inspecteer eerst de oppervlakte die je onder handen gaat nemen en zorg dat deze klaar wordt gemaakt voor het schilderen. Mooi egaal schilderen lukt niet als je niet eerst gaatjes en scheurtjes en andere beschadigingen repareert.

2. Schoonmaken en ontvetten

Het beste resultaat krijg je op een schone oppervlakte en vooral vettigheid kan bij het schilderen tot een mindere kwaliteit leiden.

3. Schuren

Of het nu binnen of buiten is, de meest materialen moet je schuren voordat je gaat schilderen. Dat is een klus die veel mensen liever overslaan en toch essentieel is voor een strak resultaat. Iedere oneffenheid die jij niet weghaalt zal te zien zijn als je geschilderd hebt. Controleer dus tijdens het schuren constant op de kwaliteit van je werk.

4. Grondverf

Tenzij het gaat om een doorzichtige lak, is een grondverf vrijwel altijd de basis voor mooi schilderwerk. Deze onderlaag zorgt ervoor dat de verf beter hecht en er strakker uitziet. Let goed op de gebruiksaanwijzing en gebruik de juiste grondverf.

5. Verf

Het maakt een groot verschil of je binnen of buiten gaat verven. Buitenverven zijn in het algemeen zijde- of hoogglans zoals Wijzonol LBH Silicon Alkyd Hoogglanslak. Voor binnen zijn er ook matte verven verkrijgbaar. Producten zoals Wijzonol LBH Silicon Alkyd Hoogglanslak zijn bestand tegen de weersomstandigheden en blijven dus langer mooi. Voor iedere verfklus is er de juiste verf!

6. Het verven

Als je mooi en egaal resultaat wilt hebben ga je als volgt te werk. Deze handelswijze geldt zowel als je een roller of een kwast gebruikt. Je brengt de eerste laag aan door een beetje kracht aan te brengen op de roller of kwast. Daarbij moet je goed opletten dat je materiaal niet te droog wordt. Zorg dat je roller of kwast tijdig van nieuwe verf wordt voorzien. Werk zorgvuldig en één richting uit. Als je de hele oppervlakte hebt geschilderd ga je daar nog eens met de kwast of roller overheen. Nu zorg je ervoor om geen kracht uit te oefenen. Werk wederom in een richting zodat je voorkomt dat de streken te zien zijn.

7. Behandel je materiaal goed

Als je een tweede verflaag gaat aanbrengen is het van belang dat de eerste laag goed is gedroogd. Op het etiket vind je daar informatie over. Sluit je verf af tijdens de wachttijd. Ook je roller en kwasten moeten gedurende het drogen in vorm blijven. Zet ze in water, olie of terpentijn en maak ze goed schoon voordat je weer begint met de tweede laag.

Krijg je met de bovenstaande tips een professioneel resultaat? De vakman heeft vast meer ervaring dan jij en kent nog meer trucjes. Maar met geduld kom jij ook ver.

(6)