Huidige architectuur zorgt voor overhitting in de steden

Het is al weken achter elkaar warm in het land. Naast droogte die nu een probleem begint te vormen is er nog een tweede probleem die nu langzaam zichtbaar begint te worden namelijk de opwarming van de panden in de steden, Niet alleen de betonnen gebouwen zorgen voor een stijging van de temperatuur nee vooral de vele glazen kantoorpanden zorgen nu voor de nodige problemen. Dit komt omdat er te weinig aandacht is besteed aan het afvoeren en het weren van deze hitte. Hier moet snel wat aan gebeuren. Vooral om een gezonde leefomgeving te kunnen blijven garanderen,

Nieuwe inzichten in de warmte beleving in de steden

De Hittestressmeter app
De Hittestressmeter app

Een aantal jaar geleden werd er een temperatuurverschil gemeten van 8 graden in Rotterdam tov Midden Delfland, een gebied wat een klein stukje verder ligt dan de grote havenstad. Met dit gemeten verschil kon goed worden aangetoond dat de er een aanzienlijk verschil was tussen de grotere steden en de kleinere woongebieden.  En dat dit voor een minder prettige leefklimaat kan zorgen. Tegenwoordig kan je tegenwoordig ook dit zelf  bekijken via een weerbelevings app op de Android, De app kan de  thermische stress in de omgeving voor je visualiseren.

Nu is het wegwerken van een verschil van acht graden natuurlijk een te grote opgave maar een paar graden kan al een behoorlijk verschil opleveren. Het verschil tussen “help ik bezwijk” of “dit is nog hebbelijk” Om dit voor elkaar te krijgen doen we er verstandig aan om goed naar de andere landen om ons heen te kijken en naar de architectonische verschillen ten opzichte van vroeger.

Maak de lokale omstandigheden meer leidend

Als we naar de landen om ons heen kijken zien we dat er in veel landen zoals spanje en portugal heel erg rekening wordt gehouden met de lokale omstandigheden. Kijk naar de gekleurde patio’s in Spanje en Portugal of naar de witte huizen in Oostenrijk of Griekenland. Door goed na te denken over de kleuren kan je al een heel stuk aan klimaatbeheersing doen. Moeten we al onze huizen dan ook in de verf gaan zetten? Nee dat gaat dan niet maar door goed naar onze omgeving te kijken en deze leidend te maken kunnen we een hoop aan terrein winnen.

Ramen- en zonwering

Zo zouden we beter naar onze raamindeling kunnen kijken. Als we bijvoorbeeld naar de oude grachtenpanden kijken zien we dat de ramen boven klein zijn en onderaan juist groot. Op deze manier is er veel licht in leefomgeving maar door de kleine ramen boven zorg je voor een koele bovenkamers waar de zon minder goed door kan dringen en de koelte dus langer beschikbaar blijft.

In de kantoorpanden zien we juist dat het complete pand vol met grote ramen wordt gestopt. Een verkeerde keuze dus. En als er dan voor een dergelijke constructie wordt gekozen zorg dan in ieder geval voor een goede zonwering in de vorm van zonneschermen of verticale lamellen, want hier wordt het algemeen verkeerd of te makkelijk mee omgesprongen.

Ontwerpfouten zorgen voor warmte problemen

Als we kritisch om ons heen zouden kijken zien we veel ontwerpfouten. Kijk eens naar de vele platte daken en de stenen pleinen zonder bomen. Door het overvloedig bestraten en asfalteren van onze omgeving zorgen we ook voor een enorme warmte opslag door middel van deze stenen en bitumen.  Door meer gebruik te maken van bomen en zandgronden kunnen we veel van de warmte af laten vloeien. Ook is het gebruik van de Airco’s niet altijd optimaal. De warmte die de airconditioning uit de panden neemt wordt naar buiten geblazen. Waardoor de opwarming in de stad juist weer toeneemt. Ook hier geld dat er beter voorkomen als genezen kan worden. Zorg dus dat ruimtes koel blijven door middel van goede verduistering en de beperking van de lichtinval. Ook reflectoren kunnen een uitkomst bieden, met name in de droge hoge zandgronden zoals bijvoorbeeld Tilburg.


Tot slot: resultaten uit het verleden bieden klimaatbeheersing voor de toekomst


Zoals in onze bovenstaande bevindingen al terug te lezen was kunnen we veel leren van het verleden. In een tijd waar er minder een mogelijkheden waren op technologisch gebied moest men vaak inventief zijn en vooral het boerenverstand gebruiken. Een goed voorbeeld die dit illustreert is de plaatsing van de oven in de keuken. Tegenwoordig wil het voorkomen dat de oven naast de koelkast staat. Maar om te kunnen koelen moet de koelkast wel zijn warmte kwijt kunnen. Dat valt niet mee naast een oven. Het is een simpel voorbeeld. van de manier van omdenken die we zullen moeten hanteren om tot een beter leefklimaat te komen.

(32)