Hoe groot is jouw huis?

Wanneer je gaat verhuizen of de bestaande woning gaat verbouwen of opnieuw inrichten, weet je altijd wat de dimensies van de ruimten, vloeren en muren zijn met de natte vinger. Maar toch moet je elke keer weer opnieuw alles opmeten.

Zelfs bij het ophangen van een nieuw gordijn of behangen van een muurtje, grijp je snel alweer naar het meetlint want je bent inmiddels weer vergeten wat de hoogte ook alweer precies is.

De klus

Vaak gaat het steeds om dezelfde dingen die opgemeten moeten worden, de hoogte en breedte van de muren en oppervlakten van de vloeren. Maar hoe is dit nu het meest accuraat te doen?

Bij het ophangen van nieuwe gordijnen of plakken van behang is de breedte vaak niet het probleem bij het waterpas maken. De meest accurate manier om waterpas te meten is vanaf het plafond en niet vanaf de grond. De grond kan immers ongelijk zijn daar waar het plafond altijd onaangetast blijft en daarmee een betrouwbaardere startplek is om waterpas te meten bij het plaatsen van gordijnen en aanbrengen van behang.

Hoe te meten

Meestal gebruik je een meetlint of duimstok, maar bij grotere oppervlakken is dit lastiger accuraat te meten. Juist voor het aanschaffen aan vierkante meters behang en verf is het wel noodzakelijk dat je niet te weinig haalt. Daarom is het fijn om accuraat te kunnen meten.

Met een digitale meter kun je veel accurater meten en over grotere afstanden. De meter plaats je op het midden van een muur, of voor de vloer langs een plint. Hiermee staat de meter recht tegenover het overstaande en zend daarmee een signaal dat meet hoe ver het tegenoverliggende is, tot op de millimeter af. Dit maakt digitaal meten heel precies.

Het voordeel is ook nog eens dat dit snel gedaan is en de afmetingen kunnen worden opgeslagen in het geheugen van de digitale meter.

Laser meter

De meest precieze meter is de digitale laser afstandsmeter, deze is geschikt voor binnenruimten als ook voor buiten en kan grote afstanden meten wat het ideaal maakt bij het opmeten van de tuin of kavel.

De meter schiet een laser af en vangt het weerkaatsende signaal weer op waardoor dit precies de afstand weergeeft dat het heeft afgelegd.

Kortom, je hebt geen last meer van te korte opmetingen met een paar millimeter verschil en het is nog snel te doen ook met als extra een geheugen van de gemeten oppervlakken.

(76)