olie

De werking van verschillende oliën en kruiden in sauna’s

Essentiële oliën worden al eeuwen lang gebruikt, zowel binnen als buiten de sauna. De oliën hebben vaak een positieve werking op je gemoedsaard en lichaam. Wij leggen je de werking van verschillende oliën uit en leggen je uit hoe je het moet gebruiken

 

Essentiële oliën zijn oliën die vervaardigd zijn uit planten. Gemiddeld wordt er uit zo’n 70 kilo plant zo’n 2 liter olie getrokken. De oliën zijn dus vrij kostbaar en dat verklaart dan ook waarom je ze vaak niet in grote hoeveelheden kunt kopen en waarom ze vaak ook niet zo goedkoop zijn. Er zijn pogingen gedaan om de oliën op een chemische manier na te maken, wat betreft de geur is dat goed gelukt, maar de geneeskrachtige werking werd daarbij niet overgenomen. Daarom is het altijd beter om te kiezen voor echt essentiële oliën.

Welke essentiële oliën zijn er en welke werking hebben ze?

Er zijn enorm veel essentiële oliën. Al deze oliën hebben een bepaalde werking en zijn op een andere manier goed voor je. Wij maakten een lijstje van de bekendste oliën voor je en schreven de werkingen voor je op.

Dennen

Dennen olie verdiept de ademhaling. De olie helpt dan ook goed voor mensen met luchtwegklachten. Het opent de longen. In verdampte vorm brengt het een zuiverende en verruimende sfeer in huis.

Lavendel

Lavendel is misschien wel de bekendste van allemaal. Door de olie op te smeren kan het een helende werking hebben bij kleine snij-, schaaf- en brandwonden. Lavendel kan licht verdovend werken. Voor vrouwen met menstruatiekrampen kan een warme sauna met lavendelgeur bijzonder fijn zijn. Warmte verzacht de krampen namelijk en de lavendel verminderd daarbij de pijn. Ook heeft lavendel een sterk ontspannend effect, wat ook voor het slapen goed kan werken.

Rozemarijn

Rozemarijn heeft een opwekkende en weldadige werking. De kruidige geur geeft als het ware een oppepper, maar werkt ook ontspannend, waardoor je je na een sauna met deze olie uitgerust en opgewekt zult voelen.

Eucalyptus

Eucalyptus werkt verhelderend en verlichtend. Deze olie is bijzonder fijn wanneer je een dag zwaar werk hebt gedaan. Het zorgt ervoor dat de spieren tot rust komen. Daarbij is dit ook een goede olie bij verkoudheid, aangezien het slijm oplost en hoesten verminderd.

Hoe gebruik je essentiële oliën?

Essentiële oliën zijn brandbaar, daarom is het belangrijk dat je de olie eerst verdunt voordat je deze gebruikt. Over het algemeen ga je uit van ongeveer 10 milliliter olie (dat is ongeveer een dessertlepel) op één liter water. Dit doe je in, bijvoorbeeld, een emmer en schep je in beetjes op de saunakachel. Steeds als je denkt dat de luchtvochtigheid te laag wordt, of als je wat meer geur wilt, kun je een schepje op de kachel gieten. 

 

Als je essentiële oliën in de sauna wilt gebruiken is het natuurlijk handig als je zelf een sauna hebt. Welke sauna dat is, is natuurlijk helemaal aan jou. Omdat er een hoop verschillende sauna’s zijn, is het misschien wel handig om om wat advies te vragen van een bedrijf zoals bijvoorbeeld Elite Wellness. Zij verkopen verschillende soorten sauna’s in alle vormen en maten en kunnen zeker al jouw vragen over het kopen van een sauna beantwoorden.

 

(1)