Waarom een hottub?

Een heet bad waarin je kunt ontspannen. Dat is de letterlijke betekenis van het woord ‘hottub’. Hoe het houten bad is ontstaan, is niet helemaal duidelijk. Er is sprake van een lange geschiedenis. Het is wel zeker dat de hottub uit een gebied in de buurt van de Noordpool komt, waarschijnlijk de Scandinavische landen. De traditie is daar namelijk op gang gekomen. Daarna won de houtgestookte hottub terrein in Zweden, Finland en Noorwegen. In de rest van Europa wordt het ook steeds populairder.

Soorten hottubs

Er zijn houten, kunststof en aluminium hottubs. Hout heeft een natuurlijke uitstraling en geeft aroma af. Het is meestal ook goedkoper dan andere materialen.

De kunststof hottub heeft een houten omhulsel en een kunststof binnenkuip met UV-filters, wat betekent dat de kleur in optimale staat blijft. Wanneer je een hottub uit gaat kiezen, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Het hout eromheen zorgt voor een authentieke uitstraling, maar het draagt ook bij aan de stevige constructie om de hoeveelheid water te kunnen dragen.

Tot slot de aluminium hottub. Het voordeel van dit materiaal is dat het sneller te verwarmen is. Als je dus niet heel lang wil wachten voordat je in bad kunt, is dit de ideale optie.

Voor- en nadelen

Zodra je gebruik gaat maken van de hottub, profiteer je van vele gezondheidsvoordelen. Wanneer lichaam en geest tot rust komt in het warme water, wordt het imuunsysteem versterkt en de bloedsomloop verbetert. Vooral als de temperatuur buiten lager ligt dan de temperatuur van het water, zal de heilzame werking optimaal in gang gezet worden.

De hottub werkt op een met hout gestookte kachel. Dit is voordeliger dan een jacuzzi, waarbij je iedere dag toch wel een aantal euro stroom moet betalen. Een ander pluspunt is dat de hottub makkelijk te verplaatsen is.

Het is wel een bad dat geschikt is voor regelmatig gebruik, in principe het hele jaar door. Als je dat niet van plan bent, is het waarschijnlijk beter om voor een gewoon bad te gaan. Het duurt namelijk een tijd voor het bad opgestookt en gevuld is. Alleen als je een exemplaar van aluminium hebt gaat het wat sneller.

Sfeervolle omgeving

Naast alle gezondheidsvoordelen en de voordelige prijs ten opzichte van een jacuzzi, is de hottub een geweldige eyecatcher voor je tuin. Ben je zelf van plan om een hottub aan te schaffen of staat er al een in je tuin te stralen? Deel je ervaring gerust in de reacties hieronder.

(119)