Oud worden in uw eigen huis

“De trappen worden steeds moeilijk te begaan”
“Ik heb hier 40 jaar gewoond. Geen enkele andere plaats zal als thuis voelen”

Dit zijn veelvoorkomende problemen voor oudere mensen. Een vaak gehoorde wens is: “Ik wil in mijn eigen huis blijven!” Het goede nieuws is dat u met de juiste hulp precies dat kunt doen, namelijk: in uw eigen huis blijven naarmate u ouder wordt. Dit artikel bevat enkele suggesties om u te helpen de hulp te vinden die u nodig hebt om zelfstandig verder te kunnen leven.

Hulp gedurende de dag
Heeft u zorg nodig, maar woont u met iemand die overdag niet bij u kan blijven? Misschien werkt diegene bijvoorbeeld. Volwassen dagopvang buitenshuis is soms beschikbaar voor ouderen die hulp nodig hebben om voor zichzelf te zorgen. Het dagcentrum kan u ophalen en naar huis brengen. Als uw verzorger ’s nachts moet weg moet, zijn er eveneens diensten die tijdelijke respijtzorg bieden.

Waar kan ik hulp zoeken?
Denk aan de mensen die u kent. Familie, vrienden en buren zijn de grootste bron van hulp voor veel oudere mensen. Praat met degenen die dicht bij u staan ​​over de beste manier om te krijgen wat u nodig hebt. Als u er lichamelijk toe in staat bent, denk dan eens na over het ruilen van diensten met een vriend of buur. U zou boodschappen kunnen doen en de ander zou bijvoorbeeld een diner kunnen koken.

Diensten van uw gemeente
Zorgaanbieders en maatschappelijk werkers kunnen suggesties hebben om u verder te helpen. Lokale servicecentra op het gebied van ouder worden kunnen verschillende diensten aanbieden. Als u tot een bepaalde kerk behoort, praat dan met een geestelijke, of neem contact op met het lokale kantoor over eventuele seniorendiensten die ze leveren.

Geriatrische zorgmanagers
Deze speciaal opgeleide professionals kunnen u helpen middelen te vinden om uw dagelijkse leven gemakkelijker te maken. Zij zullen met u samenwerken om een ​​plan voor langdurige zorg te vormen en de diensten te vinden die u nodig hebt. Geriatrische zorgmanagers kunnen behulpzaam zijn wanneer familieleden ver uit elkaar wonen.

Wat kost het om thuis hulp te krijgen?
Een belangrijk onderdeel van planning is nadenken over hoe u gaat betalen voor de hulp die u nodig hebt. Sommige dingen die u wilt, kunnen veel kosten. Anderen kunnen gratis zijn. Sommige diensten kunnen worden gedekt door een zorgverzekering. Andere misschien niet. Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij(en). Het is mogelijk dat het betalen van een paar services uit eigen zak minder kost, terwijl u zelfstandig woont, dan wonen in een aanleunwoning of zorginstelling. En er is dan ook nog steeds aan uw wens voldaan om zelfstandig te leven.

Huisvesting
Zouden enkele veranderingen uw huis het eenvoudiger en veiliger maken om in te wonen? Denk aan zaken als een oprit bij de voordeur, handgrepen in het bad of douche, een huislift of een traplift. Denk ook eens aan comfortabelere handgrepen aan deuren of kranen. Of wat dacht u van een betere isolatie. Klinkt dat te duur? Mogelijk kunt u hulp krijgen bij het betalen voor deze wijzigingen.

(41)