Moderne keukens

Je houdt van koken, of beter gezegd van lekker eten maar ook van koken. Je bent iemand die ooit, vroeger als klein kind een kook programma zag en dat gelijk na wilde doen. Je rende toen naar je moeder en trok haar naar de tv om te laten zien wat je gezien had. En dat je dat ook wilde doen. Natuurlijk mocht je dat nog niet omdat je te jong was. Je mocht nog geen scherpe messen of andere keuken apparatuur en messen gebruiken. Maar ondanks dat mocht je wel je moeder helpen door dingen aan te geven en te kijken.

Vroeger was alles anders

En als beloning mocht je altijd de mixer af likken. Beslag is zo lekker. Ja tegenwoordig zeuren mensen dat het niet gezond voor je is of dat het niet hygiƫnisch is want er zitten rauwe eieren in. Maar vroeger konden kinderen veel meer hebben. Mensen in het algemeen konden veel meer hebben. En toen waren mensen niet zo bezig of het wel of niet gezond was. Mensen hadden veel meer weerstand dan de mensen van tegenwoordig.

Niet dat het zoveel uitmaakt maar tegenwoordig zijn er heel veel dingen veranderd in verhouding met vroeger. Ja er zijn veel dingen veranderd die beter zijn voor de mensheid. De medische technologie bijvoorbeeld, maar ook de technologie om andere soorten van energie op te wekken. En vergeet het internet niet. In 1994 kwam het internet op in de normale huishoudens. Maar tegenwoordig… kan je een wereld voorstellen zonder internet?

Maar ook keuken apparatuur zijn nu heel anders dan vroeger. Vroeger moest je dingen met de hand slaan, of je had een mixer. Maar tegenwoordig heb je hele moderne mixers die je helemaal kan instellen op snelheid, hoe die mixed en noem maar op. Of bijvoorbeeld dingen afwegen. Je had wel weegschalen waar je kon zien hoeveel kilo of hoeveel ons (100 gram) iets was. Maar tegenwoordig zijn de machines zo gevoelig dat je zelfs tot de gram kan afwegen.

Moderne apparatuur

Maar ook ovens, vroeger had je een oven waar je gewoon een stand of soms meerdere tot maximaal 3 standen en de tijd in kon stellen. En dat was heel wat. Maar tegenwoordig heb je zoveel verschillende soorten ovens. Ovens voor thuis gebruik of voor restaurants. Ovens die nu tientallen verschillende programma’s hebben voor 10 verschillende dingen. Zo heb je voor vlees een programma. Maar je kan ook nog eens instellen hoe die dan wordt “gebakken”.

Een soort van combi oven. Normaal bak je het vlees in de pan met boter en/ of olie. Maar omdat mensen zuiniger zijn geworden en sommige mensen willen ook beter opletten dat ze niet te veel olie en/ of boter krijgen doen ze het in de oven. Perfect als je gezond wilt zijn. Of wat denk je van oven patat? Patat in de oven. Kan je dat voorstellen 15 jaar geleden? Je hebt veel meer oven snacks en er zijn zat mensen die het niet alleen gebruiken maar ook nog eens lekkerder vinden dan patat of snacks dan uit de frituur.

Maar vlees bakken en dan in de oven in een bakplaat verder laten garen geeft trouwens wel een heel mooi effect. Het vlees gaart verder maar blijft nog wel mals en sappig. Zoals het hoort. Het is wel mooi al die dingen die je leven makkelijker maken. Wil je iets weten? Dan Google je het. Wil je zien hoe iets werkt? Dan YouTube je het wel even. Zo heb je nog veel meer dingen.

De kwaliteit van het eten en de technieken zijn ook veranderd in de afgelopen jaren. Zo koken sommige koks met vloeibare stikstof wat in feite alles insta vriest. Dus als je snel iets wilt koelen of bevriezen dan kan je dan gebruiken. Dus wil je snel ijs maken dan maak je dat zeer snel met vloeibare stikstof. Waarom dan niet altijd gebruiken? Je komt er niet zo maar aan en het is daarnaast vrij prijzig.

Naast heel erg koud heb je ook nog eens rookmachines die je gebruikt om extra smaak te geven aan het eten. Zelfs aan zoete dingen zoals. Het is helemaal hip en hype om zoete hartige dingen te maken en te eten. Denk maar eens aan een avocado ijs of een prei-ham ijs. Niet echt heel lekker, of beter gezegd het hoort gewoon niet. Als je ijs eet wil je lekker zoet. Niet hartig dan eet je maar wat anders.

Maar goed uiteindelijk iedereen heeft een persoonlijke smaak en dat is maar goed ook. Want ja stel je voor dat iedereen alles hetzelfde lekker vind.

(35)