sauna

Geurkaarsen

Als je denkt aan gezelligheid, warmte en romantiek, denk je misschien meteen al wel aan kaarsen. Om een ruimte romantisch te maken of je interieur gezelliger en warmer te maken, zijn kaarsen namelijk een goede oplossing. Vooral geurkaarsen kunnen zorgen voor extra sfeer in een kamer. Geur zorgt namelijk voor een prikkeling van de zintuigen en een aangename geur kan daarom zorgen voor een aangename sfeer. De geur zorgt vaak ook voor ontspanning.

Verschillende soorten geurkaarsen

Van waxinelichtjes met een geur tot geurstompkaarsen en robuuste geurkaarsen in glas: geurkaarsen zijn er in allerlei verschillende vormen. Daarnaast zijn er natuurlijk ontelbaar veel verschillende soorten geuren verkrijgbaar. Van frisse geuren zoals linnen tot fruitige geuren zoals appel of mango, en fleurige geuren van rozen of lavendel: alles is mogelijk. Vooral in de winter zijn de ‘warmere’ geuren erg populair. Denk hierbij aan gingerbread, sandalwood, kaneel of appeltaartgeur. Ook zijn er gekkere geurkaarsen op de markt. Denk bijvoorbeeld aan geuren zoals die van bier, popcorn, gezouten caramel of watermeloen.

Prijsklasse

De prijzen van geurkaarsen kunnen sterk van elkaar verschillen. Zo koop je bij de supermarkt al een kleine geurkaars voor vier euro, maar ben je voor een luxere variant al snel 60 euro kwijt. Wel zijn de duurdere varianten vaak sterker van geur, zijn ze duurzaam en hebben ze meer branduren.

Hergebruik

Veel geurkaarsen zijn ‘jarkaarsen’. Dit zijn kaarsen die in een glas zitten, ook wel een ‘jar’ genoemd. Is de geurkaars helemaal opgebrand? Gooi de glazen houder dan niet weg! Door er een leuk waxinelichtje in te doen, eventueel met geur natuurlijk, blaas je de houder nieuw leven in en bespaar je ook nog eens geld.

De gevaren

Dat geurkaarsen romantisch, gezellig en warm kunnen zijn is een feit. Wat minder voor de hand liggend is, is dat geurkaarsen ook gevaren met zich mee kunnen brengen. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat er in sommige geurkaarsen stoffen zitten die erg chemisch en dus schadelijk kunnen zijn. Limoneen is een voorbeeld van een ingrediënt dat veel wordt verwerkt in geurkaarsen, voornamelijk in citrus-achtige geurkaarsen. Deze stof kan in vaste vorm geen kwaad, maar als je de geurkaars aansteekt en limoneen in aanraking komt met de lucht, verandert het in ‘formaldehyde’. Dit is giftig en kan zelfs zorgen voor een bloedneus, een zere keel of pijnlijke ogen. Zorg er daarom voor dat je de kamer altijd goed laat luchten, zodat gevaarlijke stoffen weg kunnen.

(67)