Sinds een aantal jaar is het verplicht om een energielabel woning te hebben wanneer je een huis verkoopt. Niet alleen maakt dit de koper bewust van de mate van vervuiling die wordt veroorzaakt bij het warmhouden van het huis. Ook veroorzaakt een dergelijk label meer urgentiewaarde om de woning beter te isoleren. Bij veel woningen met ongunstig energielabel kunnen de energiekosten tot wel 40% omlaag door alleen al te denken aan het isoleren van de ramen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het aanbrengen van dakisolatie.
Voordelen van de uitvoering
Bij het bepalen van het energielabel woning kunt u te maken krijgen met een aantal zaken die u ter overweging moet nemen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om vooraf goed te isoleren. Hiermee zorgt u ervoor dat het energielabel gunstiger uitvalt wat uw woning ook nog eens een stuk aantrekkelijker maakt. Dit kan de snelheid van de verkoop zeker ten goede komen. Een ander voordeel is dat er minder gas en energie wordt gebruikt. Door uw woning te isoleren zal indirect de bodem in Groningen een stuk minder snel dalen. Ook hoeft men in de kolencentrale minder kolen op het vuur te gooien en kan men het al sneller af met groen opgewekte energie.
Woning zonder gas
U kunt er ook voor kiezen om uw huis te verwarmen zonder gebruik te maken van gas door het installeren van een warmtepomp. Een warmtepomp neemt warmte op uit de lucht, aarde of grondwater en draagt deze over aan een verwarmingssysteem. Dus zonder gebruik te maken van gas kunt u op deze wijze uw woning verwarmen. U kunt bijvoorbeeld een warmtepomp aanschaffen bij ZeroGas.
Energielabel woning aanvragen
Wanneer u nu een energielabel woning aanvraagt komt er een specialist langs die de woning op diverse punten naloopt. Zo kijkt hij bijvoorbeeld naar de beglazing. Wanneer je woning enkele beglazing heeft zal deze als vanzelf minder goed scoren dan wanneer er dubbele beglazing is geplaats. Bij een driedubbel raam scoort dit uiteraard nog veel beter. Ook op de zolder wordt grondig gekeken naar de mogelijkheden tot isolatie. Dit is in veel huizen nog de plek waar ’s winters veel warmte verloren gaat. Zonde natuurlijk, want met het aanbrengen van glaswol tussen de dakpannen en de afwerking kun je enorm veel winnen. Niet alleen in de winter, maar ook ’s zomers blijft het aanmerkelijk koeler onder de dakpannen. De airco hoeft dus ook een tandje minder hard te blazen.
(3)