Hoe trots je in de lente en zomer op je tuin bent, des te liever je de pracht en praal het jaar erop weer tevoorschijn ziet komen. Om ervoor te zorgen dat jouw tuin de herfst en de winter moeiteloos overleeft, is het belangrijk dat je jouw tuin op het najaar voorbereid. In dit artikel vind je enkele tips terug voor verschillende delen van jouw tuin. Zo krijg je meer informatie over de verschillende soorten planten of bloemen, jouw gazon en wellicht zelfs de vijver. Wanneer je deze tips toepast, ben je verzekerd van een goed beschermde tuin!
Tips voor de siertuin, bloembollen en het gazon
De sierbomen en hagen mogen vanaf oktober gesnoeid worden met bijvoorbeeld een motorzaag. In oktober kan je vroegbloeiende bollen planten, denk aan tulpen, narcissen en krokussen. Alleen de bollen die pas in de zomer bloeien, dien je vanaf oktober uit de grond te halen ter bescherming tegen de kou. Laat de bollen eerst goed drogen voor je ze veilig opbergt. Het gazon hoef je in de koude maanden minder te maaien. Daardoor kan het gras extra dik worden voor de winter. Je kan gerust nog gras uitzaaien in oktober, de grond heeft dan zelfs een warmere temperatuur dan in het voorjaar. Dit komt doordat de zon er de hele zomer opgestaan heeft.
Hoe bescherm jij jouw fruit- of moestuin?
Ten eerste is het belangrijk dat je lege delen van jouw moestuin in het najaar gaat omspitten. Wanneer je dit hebt gedaan, kan je uitgezeefde compost toevoegen voor een vruchtbare grond, wanneer het weer lente wordt. Wanneer je graag knoflook wilt planten, kan je in oktober je slag slaan. Wanneer het buiten kouder wordt, kan je gerust nog veldsla en spinazie uitzaaien. Alleen de asperges en aardperen dienen vanaf dit moment tot aan de grond toe afgeknipt te worden. De koude maanden zijn het oogstseizoen voor wortels, pompoenen, late appels en pruimen. Eet smakelijk!
Zo maak jij de vijver winterklaar
Wanneer het kouder wordt, is het belangrijk dat je de vissen die hier slechter tegen kunnen, naar binnen haalt. Vissen die goed met de kou om kunnen gaan, hoef je in het najaar minder eten te geven. Door de kou worden deze beestjes minder actief en hebben ze ook minder voedsel nodig. Wanneer je grote struiken of bomen rondom jouw vijver hebt staan, is het handig om deze te snoeien met bijvoorbeeld een Stihl kettingzaag. Zo voorkom je dat er bladeren in jouw vijver terecht komen. Rottende bladeren in jouw vijver kunnen namelijk schadelijk zijn!
Wist je dat de kamerplanten ook extra liefde en aandacht vereisen?
Niet alleen de buitentuin verdient wat extra aandacht in het najaar! Ook kamerplanten kunnen wel wat extra liefde gebruiken vanaf de maand oktober. Zo is het belangrijk dat je al jouw tropische planten, plantenvoeding blijft toedienen. Maar de overige kamerplanten hebben dat vanaf oktober niet meer nodig. Kamerplanten hebben altijd voldoende daglicht nodig. We weten allemaal dat de herfst en de winter, donkere dagen met zich meebrengen. Dus zorg ervoor dat jij jouw kamerplanten dichtbij het raam zet. Je kunt de planten om de zoveel tijd eens draaien, want zo vangt elke hoek van de plant licht.
(26)