Heb je plannen om te gaan bouwen of verbouwen? Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar in veel gevallen heb je wel degelijk een bouwtekening nodig. Dit kan het geval zijn wanneer je een aanbouw, uitbouw, opbouw, dakkapel, garage of overkapping (ver)bouwt. Een bouwtekening is nodig wanneer je een omgevingsvergunningsaanvraag bij de gemeente moet indienen. Voor een bouwtekening, maar ook voor andere zaken zoals een bouwkundige keuring, ben je bij advies- en ingenieursbureau Van Alfen aan het juiste adres. Dit onafhankelijke bureau is gespecialiseerd in het maken van 3D bouwtekeningen.
Wat is een omgevingsvergunning?
Laten we voor we verdergaan met het uitleggen van het belang van een goede bouwtekening eerst eens stilstaan bij de vraag wat een omgevingsvergunning nu eigenlijk is. Voorheen werd deze bouwvergunning genoemd, maar deze is sinds 2010 met andere soorten vergunningen samengevoegd onder deze algemene noemer. De gemeente gaat na of je (ver)bouwwerkzaamheden aan wettelijke voorschriften voldoen. Er mag geen gevaar of ongemak voor jou als bewoner, maar ook niet voor je omgeving ontstaan. Het aanvragen van een omgevingsvergunning doe je bij je gemeente of het Omgevingsloket. De procedure neemt doorgaans acht weken in beslag.
De bouwtekening en de omgevingsvergunning
Ben je verplicht een vergunning aan te vragen? Dan heb je de juiste bouwtekeningen genoemd, die om die reden ook wel eens vergunningstekeningen worden genoemd. De door advies- en ingenieursbureau Van Alfen zorgvuldig vervaardigde tekeningen worden door de gemeenteambtenaar beoordeeld. Hij of zij bekijkt of de verbouwplannen in overeenstemming zijn met de geldende wet- en regelgeving. Die regelgeving kan overigens per gemeente sterk verschillen, hij is namelijk vastgelegd in het bestemmingsplan. Je bouw- of verbouwplannen worden op diverse punten getoetst, namelijk op veiligheid, gebruik en uiterlijk. Pas bij groen licht kun je echt aan de slag.
Het voorkomen van meerwerk
Niet alleen is een goede bouwtekening van belang voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning, de tekening is op nog meerdere manieren zinvol. Door een gedetailleerd beeld en een duidelijk plan te schetsen, zal een aannemer ook niet gauw fouten kunnen ontdekken. Niet dat hij daar specifiek naar op zoek gaat, maar wanneer deze in de loop van het (ver)bouwproces ontdekt dat er zaken ontbreken, dan kom je voor onverwachte extra kosten te staan. Op dit meerwerk zit natuurlijk geen enkele huizenbezitter te wachten. Je kunt het adviesbureau overigens ook de offerte van de aannemer laten bekijken.
Duidelijkheid voor de aannemer
Met een goede bouwtekening help je een aannemer en daarmee natuurlijk ook jezelf. Om die reden kiest een groeiend aantal mensen ervoor om, ondanks dat ze geen omgevingsvergunning nodig hebben, toch een bouwtekening te laten maken. Alles staat erop getekend en omschreven en de aannemer weet zo precies waar hij aan moet voldoen. Zo wordt het waarschijnlijker dat jouw verwachtingen ook daadwerkelijk kunnen worden waargemaakt. Sterker nog, de aannemer is verplicht om de werkzaamheden uit te voeren zoals deze omschreven zijn. Uiteindelijk komt deze transparante werkwijze alle partijen ten goede.
(13)